Noaptea Sfantului Andrei-Eforie Nord

Romanii au o traditie frumoasa pentru noaptea Sfantului Andrei care s-a transmis inca de la daci. Si pentru ca traditiile poporului roman sunt frumoase si mistice, merita sa le cunoastem si sa le povestim copiilor nostri despre ele. Ajunul sărbătorii este asociat cu obiceiuri și superstiții legate de apariția strigoilor, farmece, ghicirea ursitului și a vremii.

Se stie ce a simbolizat lupul pentru daci, daca insusi steagul lor avea infatisarea unui balaur cu cap de lup. Se credea si inca se mai crede si acum ca in ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, isi poate indoi gatul teapan si nimic nu scapa dinaintea lui. De aici si credinta ca “isi vede lupul coada”. Ziua se serbeaza prin nelucru in casa, ca sa nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci si pentru oamenii care indraznesc sa plece la drum, in ziua cand porneste si luparia.

Fetele isi pregatesc turta, pentru ea aducand apa cu gura. Pentru acest colac aduc apa neinceputa, iar produsele din care se prepara turta (faina si sare) sunt masurate cu o coaja de nuca. Dupa ce au fost coapte pe vatra, fetele isi mananca turtitele preparate, convinse fiind ca ursitii vor veni, in vis, cu apa sa le potoleasca setea.

O alta traditie este cea a graului incoltit. Fiecare membru al familiei, trebuie sa puna grau la incoltit intr-un vas diferit, in dimineata de Sfantul Andrei. Apoi, fiecare membru trebuie sa aiba grija graul pe care l-a plantat. In ziua de Anul Nou, in functie de cum a crescut graul, poate fi prevestit viitorul persoanei care l-a plantat, in ceea ce priveste norocul si starea de sanatate pe anul urmator.

Dumneavoastra respectati traditiile?

Comments are closed.