Respectul in era tehnologiei

Avem nevoie de maniere ca să trăim mai uşor, afirmă specialiştii. Însă după 40 de ani de „pauză” în bună-purtare, manierele secolului al XXI-lea sunt mult diferite de cele din urmă cu 200 de ani. Comportamentul este impregnat de modul de viaţă: viteză, tehnologie care nu încurajează comunicarea directă, egalitarism.

Bunele maniere sunt preludiul unei comunicări şi unei atitudini civilizate între oameni. Nu poţi să te adresezi cu «bă», «fă», şi apoi să ai o discuţie elevată. Probabil că acesta este mersul lucrurilor. Oamenii duceau o viaţă lejeră, aşezată, era timp pentru bune maniere. Acum şi dacă ai vrea să săruţi mâna unei fete, nu te lasă, că nu este învăţată. Vorbim buruienos, incorect gramatical, nu mai suntem atenţi la forme, vrem să ajungem cât mai repede la fond, la comunicare.

Evoluţia tehnologiei şi cultura corporatistă au adăugat, la rândul lor, alte câteva reguli de bune maniere. Există reguli stricte pentru cum te îmbraci la birou, mai ales într-o corporaţie, iar funcţionarii sunt învăţaţi să zâmbească, deşi uneori forţat. „A spune «bună ziua», nu costă pe nimeni nimic, zâmbetul nu şifonează nicio faţă, chiar şi în business. Acum e un cod al celor care ajung în clasa de mijloc, al unei politeţi mecanice”, conchide Bogdan Lucaciu.

Respectul În lume

– În anumite zone din Coreea, mesenii scuipă oasele de peşte pe jos, în timp ce japonezii plescăie atunci când mănâncă supă de tăieţei.
– În Afghanistan, musafirul este aşezat cât mai departe de uşă şi este primul care mănâncă. Dacă cineva scapă o bucată de pâine pe jos, trebuie să o ia, să o sărute, apoi să o ridice la nivelul frunţii înainte de a se aşeza din nou la masă şi a mânca.
– În Filipine, musafirul aşteptă să fie invitat la msasă, să I se indice locul unde va sta şi când poate începe să mănânce.
– În Cehia, musafirii sunt aşteptaţi cu papuci de casă, iar în Germania aceştia contribuie la debarasarea mesei şi spălarea vaselor cu excepţia meselor ofciale.
– În Canada florile se oferă în număr par, în timp ce pentru români acest lucru este inadmisibil

– In Romania, in Eforie Nord, la hotelul de 3 stele cu piscina si loc de joaca pentru copii, bunele maniere sunt la ele acasa. Musafirii sunt asteptati cu zambetul pe buze si mereu cu o vorba frumoasa. Respectul e la loc de cinste, atat in lumea reala, cat si in cea virtuala

 

Cu tot respectul,

Echipa Hotel Fortuna

Comments are closed.