Legenda lui Mos Nicolae

Sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae dupa ce acesta a ajuns preot. Potrivit unea, el ar fi ajutat trei fete sarace sa se marite. El a lasat  cate un saculet plin cu aur la poarta casei lor, astfel ancat fiecare fata sa aibă o zestre si sa se poata marita. Cand a venit randul mezinei, tatal ei vrut sa vada cine le aducea cadoruile si a stat de paza intr-o noapte. Atunci, Nicolae a lasat saculeţtl pe hornul casei, intr-o sosetă care era pusă la uscat. Astfel a aparut traditia cadourilor puse în pantofi.

Nicolae a venit si in ajutorul marinarilor şi calatorilor. O alta legenda spune ca intr-o zi el se intorcea acasa pe mare. S-a pornit o furtună puternica, iar Nicolae s-a rugat la Dumnezeu si atunci furtuna s-a oprit brusc. Marinarii aflati pe corabie au considerat aceasta o minune, iar de atunci Sfantul Nicolae este si protectorul marinarilor si calatorilor.

De Mos Nicolae, copiii cuminti primesc dulciuri si jucarii, iar cei rai, nuieluse . Asa auzeam in copilarie de la parintii nostri. Acum, la varsta maturitatii, ne re-amintim nostalgic de acele seri minunate cind ne pregateam cizmulitele… Mos Nicolae venea in fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care inmiresmau zilele de iarna ale copilariei noastre. Acum, din tara sau din departari ne simtim din nou legati, prin firul amintirilor de acele vremuri calme ale copilariei. Ati pregatit cizmele?

Mos Nicolae vine si in acest an….Unde? Peste tot, chiar si la Eforie Nord la Hotelul Fortuna.

Noi am pregatit cizmulitele, voi?

Comments are closed.