Eforie Nord Istoric si Istorie

EFORIE NORD – ISTORIC SI ISTORIE

Statiunea Eforie Nord de la malul Marii Negre, are o istorie lunga si incarcata de evenimente, ea fiind infiintata inainte de Primul Razboi Mondial, mai precis in anul 1894. Mult inainte de acest eveniment, insa, in zona statiunii Eforie Nord de azi, la jumatate de kilometru spre sudul localitatii, au existat asezari traco-getice si daco-romane care se prelungesc spre timpurile noastre cu o vietuire crestina.

In anul 1894, Ministerul Agriculturii si Domeniilor vindea Societatii de Binefacere „Eforia Spitalelor Civile“, o organizatie ce administra o serie de spitale in capitala şi in tara, 100 de hectare de pamant pe malul lacului Techirghiol. De atunci, statiunea a inceput sa fie populata cu vile, sanatorii si baze de tratament, iar mai tarziu cu hoteluri. La inceputurile statiunii Mihail Kogalniceanu a cladit o fantana publica, iar artisti si scriitori veneau aici pentru a se relaxa si pentru a scrie. Statiunea balneara a fost cunoscuta de-a lungul timpului, mai intai sub denumirea de Techirghiol-Eforie, apoi Carmen Sylva, Vasile Roaita si in zilele noastre Eforie Nord.

In prezent, Eforie Nord este a doua statiune ca marime de pe litoralul romanesc avand in partea de est Marea Neagra si in partea de sud-vest Lacul Techirghiol cunoscut pentru proprietatile curative ale namolului sapropelic, astfel ca turismul recreativ se imbina cu cel balnear.

In Eforie Nord turistii se pot caza atat la hoteluri, care mai de care mai modernizate, cu piscina si loc de joaca pentru copii, cat si la multitudinea de vile si pensiuni, o parte din ele aflate chiar pe faleza de la malul marii. Baza de tratament functioneaza pe tot timpul anului pentru ca spatiile de cazare sunt incalzite in perioada sezonului rece. In bazele de tratament din Eforie Nord se trateaza afectiuni reumatismale inflamatorii si degenerativ.

Comments are closed.