De ce ar trebui sa cheltuim bani pe experiențe, nu pe lucruri?

Când munciti din greu în fiecare zi și nu ramaneti  cu aproape nimic după cheltuielile obișnuite, trebui să va ganditi dacă procedati inteligent. Cheltuiti banii pe ceea ce stiinta spune că va face fericit. Un studiu de 20 de ani realizat de Dr. Thomas Gilovich, un profesor de psihologie la Universitatea Cornell, a ajuns la o concluzie puternică și simplă: nu cheltuiti banii pe lucruri. Problema cu lucrurile este că fericirea pe care o oferă dispare repede.

Paradoxul bunurilor este că se presupune că fericirea de a cumpara ceva va dura atâta timp cât lucrul în sine. Pare intuitiv că investițiile în ceva ce puteti vedea, auzi, și atinge pe o bază permanentă oferă cea mai bună valoare. Dar e greșit.

Puterea Experientelor sustinuta de Gilovich si alti cercetatori au descoperit că experiențele, oferă fericire mai durabilă decât lucrurile. Iata de ce:
Experiența devine o parte a identității dumneavoastra. Omul nu este posesiunile sale, dar este acumularea a tot ceea ce am văzut, lucrurile pe care le-am făcut, și locurile în care am fost. Achizitonarea unui ceas inteligent nu va schimba cine este; a lua o pauza de la locul de muncă pentru un weekend  la malul marii de la început până la sfârșit cu siguranță va produce o schimbare.

Comparațiile contează puțin.Individul nu comparăm experiențele în același mod în care isi comparăm lucrurile.

Potrivit lui  Gilovich anticiparea contează. Acesta a studiat, de asemenea, anticiparea si a constatat ca anticipând o experienta produce emoție și bucurie, în timp ce anticiparea de a obține un lucru provoacă nerăbdare. Experiențele sunt plăcute din primele momente de planificare, tot drumul până la amintirile pe care omul le pretuieste  pentru totdeauna.

Experiențele sunt trecătoare (ceea ce este un lucru bun). Ati cumparat vreodata ceva care nu a fost aproape la fel de cool asa cum a-ti gandit ca ar fi? Odată ce l-ati cumparat, va sta acolo, în fața dumneavoastra, amintindu-va de dezamăgirea creata. Și chiar dacă o achiziție nu satisface așteptările, remușcările cumpărătorului se pot transforma in: “. Sigur, e cool, dar, probabil, nu a meritat banii”

Omul nu facem acest lucru cu experiențele. Însuși faptul că au trecut si au fost pentru o perioadă scurtă de timp este o parte din ceea ce va face să le prețuiti  atât de mult, și ca valoarea tinde să crească pe măsură ce trece timpul.

Gilovich si colegii sai nu sunt singurii care cred că experiențele va fac mai fericiți decât lucrurile, Dr. Elizabeth Dunn de la Universitatea din British Columbia a studiat, de asemenea, subiectul, iar ea a atribuit fericirea temporară realizată prin cumpararea de lucruri la ceea ce ea numește “bălți de placere.” Cu alte cuvinte, acest tip de fericire se evaporă repede și ne face sa ne dorim mai mult. Lucrurile pot dura mai mult decât experiențele, dar amintirile care persista sunt ceea ce contează cel mai mult.

 

Hotel Fortuna Eforie Nord va intampina cu experienta unei vacante alaturi de oferte de cazare in Eforie Nord la un hotel cu piscina , hotel cu loc de joaca pentru copii. Un hotel animat pentru o experienta reusita!

 

Comments are closed.