Marea Neagra, plina de mistere!

Indragostiti de mare, cum ne stiti, am decis sa va prezentam astazi un top al curiozitatilor despre viata din adancuri si unicitatea Marii Negre. Grigora Antipa considera Marea Neagra unica, Ovidiu o canta in scrierile sale, iar Eminescu a adorat-o…dumneavoastra ce simtiti pentru frumoasa noastra Mare Neagra?

Marea Neagra a fost plina de mistere din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, aici, se petrec numeroase anomalii similare cu cele care se petrec in Triungiul Bermudelor. Pe Marea Neagra furtunile apar din senin, fiind foarte periculoasa pentru cei care navigheaza pe apele sale.

In plus, Marea Neagra se coloreaza in diferite nuante, de la albastru inchis spre bleumarin, trecand prin azuriu si turcoaz, in functie de cantitatea de sedimente care se varsa din Dunare in apele marii.

1.De unde numele de marea „Neagra”?

Exista mai multe legende ce povestesc despre originea numelui marii izolate, nume primit chiar in secolul al XV-lea. Unele spun ca tocmai felul sau de a fi, foarte periculoasa si plina de furtuni violente usor iscate in larg i-au conferit aceasta denumire, insa o alta explicatie logica ar fi strict pozitionarea sa pe harta. Marea a fost curtata de-a lungul timpului de greci, apoi de romani care i-au dat numele de „Pontus Euxinus” si mai apoi de turci, care i-au spus „Karadeniz” – marea intunecata, de miazanoapte, deoarece era localizata la Nord de Imperiul Otoman. Marii Mediterane i-au spus „Akdeniz” – marea alba, luminoasa, tocmai pentru ca se afla la Sud.

2. Muzeul din adancuri

In adancurile Marii Negre sunt 20 de epave care fac parte din patrimoniul national, avand o vechime de peste 100 de ani. Principalul interes ar putea fi epava distrugatorului Moskva, cea mai mare nava de lupta din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

3. Orasele subacvatice

Foarte importante sunt urmele vechilor cetati Tomis, Histria, Callatis si Argamum, candva infloritoare la Pontul Euxin.

4. Potopul din Marea Neagra

Biblia vorbeste despre un mare potop ce a avut loc in aceasta zona, iar singurii supravietuitori fiind Noe si familia sa. O echipa de exploratori au facut o serie de scufundari in apele marii pentru a analiza sedimentele si pentru a prelua mostre care sa-i ajute sa dovedeasca ca a avut loc un potop. Cercetarile au adus la iveala faptul ca zonele inundate au apartinut unui tinut uscat, inundat brusc de apa sarata.

Informatii pe cat de interesante, pe atat de importante pentru noi, romanii de pretutindeni, care suntem indragostiti de aceasta comoara de care ne bucuram in fiecare vara. Noi o sarbatorim in fiecare zi de vara cu oferte de cazare, evenimente distractive, plimbari pe plaja si seri de neuitat, doar la Hotel Fortuna Eforie Nord!

Comments are closed.