1 Decembrie – Sarbatoarea noastra de suflet!

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Ziua de 1 Decembrie 1918 incununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

Poporul român a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă creată în urma primului război mondial şi a destrămării imperiilor Ţarist şi Austro-Ungar.

Asa cum sublinia si istoricul Florin Constantiniu, “…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. […]

Marea Unire nu a fost rezultatul participării României la război. Nici partizanii Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluţia din Rusia şi destrămarea monarhiei austro-ungare. Raţionamentul lor s-a înscris formulei tradiţionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania şi Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinţă o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putinţă ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. […]

Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armătura teritorial-instituţionalã care este statul naţional.[…]

O necesitate istoricã – naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.”

1 decembrie nu este prima zi naţională a României

1 decembrie nu a fost singura zi naţională. România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziua naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa  României.

După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziuna naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

Actul istoric de la 1 Decembrie 1918 reprezinta sarbatoarea de suflet a tuturor romanilor, un simbol al implinirii dorintei de libertate si unitate a poporului roman.

De Ziua Nationala, se impune sa rememoram cu pretuire si respect glorioasele fapte de vitejie ale eroilor neamului, spiritul de daruire si sacrificiu pentru implinirea unui ideal viu – faurirea Statului National Unitar avand la baza unitatea de neam, limba si cultura.

Infiferent unde ne-am afla, fie acasa, in Romania sau oriunde ne-au dus cararile vietii prin lume, 1 Decembrie este si ramane ziua identitatii noastre nationale. Este ziua in care romanii se aduna, cu gandul si cu fapta, pentru a-si cinsti trecutul, a-si onora erorii, a-si pretui valorile, animandu-si gandurile si sperantele pentru un viitor mai bun.

Sa ne bucuram de aceasta zi plina de emotie si semnificatie pentru noi toti, sa fim uniti pentru ca doar impreuna putem infrunta orice pericol; si de ce nu? va puteti furisa gandurile si catre vacanta de iarna care se aproprie dar si de vacanta mare, cea de vara mult asteptata si dorita, si nu uitati ca oferte de cazare in Eforie Nord sunt deja pregatite pentru anul urmator, alegerea ideala pentru micutii dumneavoastra fiind o cazare cu piscina in Eforie Nord , la Hotel Fortuna.

Sa fim mandri si demni de istoria noastra si de simbolurile nationale, sa ne iubim tara cu aceeasi forta cu care au facut-o inaintasii nostri.

Echipa Hotel Fortuna va ureza “La multi ani” de Ziua Nationala si cele mai calduroase ganduri in prag de Sarbatori.

 

 

 

 

Comments are closed.