Marea Neagră şi câteva aspecte care o fac unică în lume.

  Marea Neagră este una dintre cele mai slab salinizate mări de pe glob, acesta fiind şi motivul pentru care, în iernile geroase, marea îngheaţă la mal.

Valorile de salinitate se încadrează între 10 – 22 la mie, faţă de 35 la mie cât are, de exemplu, Marea Mediterană.

Are peştele cel mai bun.

  Salinitatea se menţine scăzută din cauza volumului mare de apă dulce care este adus de Dunăre, Nistru, Nipru şi Bug. Apoi, precipitaţiile contribuie, la rândul lor, la o salinitate scăzută.

Specialiştii îi spun că e o mare salmastră. Acest lucru face ca peştele din Marea Neagră să aibă un gust mult mai bun decât cel dintr-o mare cu salinitate crescută, a cărei carne este mai uscată. Pe litoralul romnesc, cu precadere in zona de Sud puteti degusta preparate delicioase din peste avand la dispozitie si foarte bune oferte de cazare in Eforie Nord.

  Salinitatea scăzută produce imagini de poveste. În unele ierni, când temperatura se menţine scăzută timp de mai multe zile, marea oferă un adevărat spectacol. Dacă vântul nu bate, se formează o banchiză. Gerul care îngheaţă valurile şi nisipul creează imagini artistice. Când e mare diferenţa dintre temperatura apei şi cea a atmosferei, ai impresia că marea fierbe: de la suprafaţa apei se ridică aburi.

Este una din mările tinere ale planetei

Geneza Mării Neagre are “rădăcini” foarte vechi, încă din perioada Mezozoică, perioada în care abia începea deplasarea continentelor şi când Marea Tetis despărţea supercontinentele Laurasia (din care făcea parte America de Nord, Europa şi Asia) şi Gondwana (din care s-a desprins America de Sud şi Africa). Marea Tetis (Oceanul Tetis după alte surse) a început să se retragă, după care a rămas şi Marea Sarmatică din care, în cele din urmă s-a născut practic Marea Neagră.   Dar în ciuda acestor  rădăcini timpurii, Marea cea Mare după cum o numea Mircea cel Bătrân este una din cele mai noi mări ale lumii, alături de surorile ei Marea Mediterană şi Marea Caspică.

Cum arăta marea în iarna lui 1929

Arhivele vremii vorbesc despre îngheţul din anul 1929 când „marea era îngheţată până la orizont”. În 1942, marea a fost îngheţată pe o distanţă de 9 mile marine, iar în 1946 pe 15 mile marine.

  Pe lângă spectacolul care ne încântă privirile, îngheţul mării, ca orice fenomen extrem, afectează flora şi fauna Mării Negre, explică Viorel Malciu, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanţa.

Cum afectează vegetaţia?

  În momentul în care temperatura creşte, blocurile de gheaţă se fragmentează şi acţionează ca un concasor asupra fundului mării, afectând vegetaţia.

 Toate aceste aspecte si multe altele ne fac sa iubim marea noastra neconditionat si sa revenim an de an de la kilometri departare pentru a petrece un concediu mult asteptat in Eforie Nord la un hotel cu piscina pentru copii, pentru ca bucuria celor mici la intalnirea cu marea va ramane o amintire frumoasa pe tot parcusul vietii.

Comments are closed.