De ce iubim marea?

De ce iubim marea?

La un moment dat, după ce trece de Mihail Kogălniceanu, vechea șosea București-Constanța urcă o colină. Din vârful colinei, printr-un tunel verzui de plopi, se vede pentru câteva secunde Marea Neagră. Și chiar dacă mai aveti ceva de mers până pe plajă, în acele prime câteva secunde stiti ca ati ajuns si ca va puteti orienta catre oferte cazare eforie nord.

Povestea se repetă în fiecare an. Fiecare drum spre mare, indiferent ca o  luati pe șoseaua veche sau pe autostrada nouă, indiferent că mergeti spre Constanța, Atena sau Istanbul, se termină în momentul în care zăriti marea. Și de fiecare dată simțiti că-i prima dată cand va intoarceti la mare pentru o noua vacanta petrecuta la un hotel cu piscina pentru copii, si anume, bineinteles Hotel Fortuna.

Primul contact vizual cu marea ne trezește un sentiment paradoxal, care îmbină exaltarea, o spuma proaspătă a valurilor nou-născute și melancolia, o tulburare de un bleumarin abisal. Știti senzația. Nu ne  mai căznim sa o descriem, că nu ne iese. Putem să încercam doar să oferim o explicație a sentimentului.

Amintirea mării.

Viața a apărut în ocean. Suntem descendenții unor ființe care au trăit în oceane. E de presupus că undeva, în codul nostru biologic, amintirea acelei perioade, a acelei faze lichide în care ne-am bălăcit inocent înainte de a fi ce suntem azi, s-a păstrat intactă.

Marea e în noi și cu noi de când ne naștem și până murim. Chiar dacă viețile noastre de mamifere n-ar fi posibile fără râuri și lacuri și pământuri fertile, chiar dacă nu putem trăi din apă sărată și nisip, noi căutăm obsesiv marea, misterioasa, necunoscuta și adesea ucigașa mare.

Ați privit marea în momentele ei de plictiseală? Parcă-și agită valurile din scârba de ea însăși. Le trimite să nu se mai întoarcă. Dar ele revin, revin neîncetat. Așa pățim și noi. Cine ne întoarce spre noi înșine, când ne sforțăm mai mult a ne îndepărta?

Ne-am obișnuit să asociem imaginea cu necunoscutul, cu aventura și să punem melancolia pe seama dorului de depărtare. De fapt, căutăm și iubim marea pentru că ne e dor de casă.

Poate că din același motiv ne fascinează atât de tare delfinii. Sunt verii noștri care au ales să rămână, când noi ne-am luat picioare și-am ieșit pe uscat.

Nicăieri mai mult ca la mare nu sunteti înclinat a socoti lumea o prelungire a sufletului. Și nicăieri nu sunteti mai capabil de un fior religios prin faptul simplu de a privi. O viață plină, cu un nimb de absolut, ar fi aceea în care orice percepție ar fi o revelație. Sunteti pe cale a o realiza în sugestia amurgurilor marine…”

Suntem siguri ca aceste trairi le impartasiti si dumneavoastra oaspetii nostri dragi, si ca dupa fiecare concediu petrecut la mare, alegand o cazare cu piscina in eforie nord , va intoarceti spre casele dvs multumiti si satisfacuti de serviciile si facilitatile hotelului Fortuna.

 

Comments are closed.