5 lucruri pe care nu le stiai despre Marea Neagra

  1. De ce a fost numita marea „Neagra“. 

O explicatie logica este legata strict de pozitionarea sa geografica. Marea a fost curtata de greci, apoi de romanii care au numit-o „Pontus Euxinus“ si mai apoi de turci, care i-au spus simplu „Karadeniz“, ceea ce inseamna „marea intunecata, de miazanoapte“, pentru ca era situata la nord de Imperiul Otoman.

  1. Fertila pentru alge

Pe teritoriul tarii noastre, algele anuale se dezvolta foarte bine si sunt in cantitati mai mari decat la tarmul vecinilor bulgari, deoarece gasesc hrana de care au nevoie. Din cauza ca litoralul nostru se afla in apropierea locului de varsare a Dunarii in mare, fluviul aduce nutrientii cu care algele se hranesc.

3.Exista rechini in Marea Neagra?

Raspunsul este da, exista rechini in Marea Neagra, dar nu va speriati! Este vorba de fapt despre o singura specie de rechin al carei nume este Caine de mare (Squalus acanthias). El este un animal singuratic, ce traieste la adancimi foarte mari, intre 25 si 75 m adancime, la care scafandrii ajung rareori. Se hraneste de obicei cu pestii pe care ii gaseste la adancimile cu care este obisnuit, precum scrumbii, guvizi si hamsii.

  1. Ascunde specii pe cale de disparitie.
    In urma catorva studii amanuntite, cercetatorii din toate zonele costiere – Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina – au ajuns la concluzia ca peste 160 de specii de plante si animale marine si costiere sunt din ce in ce mai rare sau amenintate cu disparitia. In Cartea Rosie a Marii Negre gasim specii precum nisetrul, pastruga, zarganul, steaua de mare, foca de Kaliakra, crabul de piatra, marsuinul, tonul si randunica de mare.
  2. Muzeul din adancuri, cele doua mari suprapuse: una vie si una moarta.

Dupa ce salinitatea marii a crescut, cele mai rezistente specii autohtone s-au mentinut langa gurile de varsare ale fluviilor, acolo unde apa era mai dulce. Altele nu s-au putut adapta si au murit. Toata aceasta masa de vietuitoare, nefiind curenti verticali, s-a asezat pe fundul marii si a inceput sa se descompuna, ceea ce a presupus un consum de oxigen. Asa se face ca astazi, in adancuri, nu exista oxigen, ci doar hidrogen sulfurat si, neexistand curenti verticali, acele ape raman aproape moarte.

.           Fundul Marii Negre este considerat un loc de fosilizare extrem de interesant, tocmai pentru ca, neexistand oxigen la adancimi mai mari de 200 de metri, toate epavele care au ajuns acolo de-a lungul timpului au fost perfect conservate.  In lipsa curentilor verticali, cele doua lumi nu interactioneaza.

Informatii pe cat de interesante, pe atat de importante pentru noi, care suntem indragostiti de aceasta comoara de care ne bucuram in fiecare vara. Noi o sarbatorim in fiecare zi sau seara cu evenimente distractive, plimbari pe plaja si seri de neuitat.

Hotel Eforie Nord trei stele va ofera confort si rafinament prin camere duble si  apartamente, gradina amenajata, loc de joaca pentru copii interior si exterior, piscina cu apa sarata pentru adulti si copii si multe surprize pentru cei mici.

Profita de ofertele noastre pentru luna iunie, de prima luna din vara, cu temperaturi prietenoase care nu te vor topi, o plimbare de dimineata la rasarit de soare, o relaxare pe sezlong la piscina hotelului poate fi reteta ideala pentru a te incarca cu energie.

 

Va asteptam la mare!

Comments are closed.